Čaklovac
srednjovjekovni grad,13.st.

Stari kameni  grad Čaklovac, smješten je na obroncima Psunja na otprilike 400 metara nadmorske visine. Do njega je potrebno oko sat vremena hoda od doline.

Izgrađen je krajem 12./početkom 13. stoljeća iznad toka potoka Rakovca. Smješten je na hrptu što mu je omogućavalo izvanrednu kontrolu okolnog područja. 

Grad je u srednjem vijeku imao važan strateški položaj jer je kraj njega prolazio važan put od Kamengrada i Požege u smjeru Pakraca.Tvrđava je podignuta u 13.stoljeću na posjedu vranskog priorata.Spominje se u 15.st. pod imenom Csakatornya,a kasnije u dokumentima i pod imenom Čakovec.Na kraju se udomaćio naziv Čaklovac.Vlasnici ovog grada bili su templari,ivanovci,a zatim ban Petar Keglević(1523.) i Franjo Tahi.Turci su osvojili grad 1544.i nakon toga grad gubi svoj nekadašnji značaj ali ostaje snažno vojničko uporište.

Čaklovački age bili su poznati po svojoj nasilnosti i pljački okolnog stanovništva u čemu se posebno isticao Rustan-aga.Stoga je Čaklovac često bio meta udara slavonskih hajduka.

Odlaskom Turaka krajem 17.stoljeća Čaklovac je napušten i prepušten rušenju.

Danas je od cijelog „kompleksa" koji se nalazio na tom cijelom platou ostala sačuvana visoka peterokutna kula koju s jedne strane opasuje poligonalni zid. Građena  je od kamena s pomno isklesanim uglovnicima. Prema viđenom, može se zaključiti kako je kula imala četiri etaže i prostorno se nadovezivala na drugu, vjerojatno nižu kulu (u tom smjeru velike su rupe čija je vjerojatna namjena bila držanje greda). Etaže su bile spojene stepeništem, a u jednom dijelu čak je vidljiv dio zaobljenog svoda koji je gradio taj uzak i visok prostor.

Na gradnji su vidljivi kasniji, profinjenije klesani, dodaci, vjerojatno iz kasnogotičkog razdoblja (dio vjerojatno prozorskog otvora).

Unatoč tome što su se do današnjih dana očuvali ostaci ostataka ovog srednjovjekovnog grada i danas izgledaju impresivno.

  

               

 

 

              

 

 

Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba