Našice 08.06.2010.
Sastanak sekcije povjesničara umjetnosti i etnologa Muzejske udruge Istočne Hrvatske

 

U Našicama je 08.06.  održano okupljanje sekcije povjesničara umjetnosti i etnologa  Muzejske udruge Istočne Hrvatske. Naš muzej je također sudjelovao u cjelokupnom događanju.

Nakon okupljanja u Zavičajnom muzeju u Našicama, u dvorcu Pejačević, svi prisutni su imali priliku uživati u predavanju  mr.sc. Daine Glavočić, muzejske savjetnice u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, koja je sve prisutne upoznala sa industrijskom arhitekturom u Rijeci, te njenim današnjim stanjem.

Predavanje i zapažanja su bila izrazito zanimljiva pogotovo zato što se radi o dijelu baštine čija vrijednost nije dovoljno prepoznata u Hrvatskoj.

Zapadne zemlje izuzetno štite ovakve vidove arhitekture, te ih često iskorištavaju kao prvorazredne turističke atrakcije.

Na okupljanju je istaknut i problem muzeja u Belišću kojem prijeti gašenje, te su dogovoreni daljnji koraci kojima bi se ovaj problem trebao dodatno istaknuti na svim višim instancama i potražiti zadovoljavajuće rješenje.

Na kraju službenog dijela dogovoren je zajednički projekt u kojem bi sudjelovali svi članovi sekcije - izložba na temu industrijske arhitekture Slavonije.

Izložba bi trebala biti pokretna, a njom bi htjeli ukazati na vrijednost ovog dijela baštine, ali i na već spomenuti problem gašenja muzeja u Belišću.

Nakon sastanka članovi Udruge položili su vijenac na spomen ploču dr. Isidoru Kršnjavom,  prvom hrvatskom školovanom povjesničaru umjetnosti koji je rođen u Našicama 22.04.1845.godine.

Okupljanje je završeno sa ručkom na pitoresknom imanju obitelji Peršić u Donjoj Motičini.

 

Zahvaljujemo domaćinima (Zavičajni muzej Našice) na organizaciji ovog izuzetno korisnog i ugodnog sastanka!

 

 

 

   

  

  

 

                                 

 

 

 

 

 

 

Postavljeno: 10.06.2010.
Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba