Radna akcija
Očišćen okoliš gotičke crkve kraj sela Tornja

U subotu 17. listopada zahvaljujući dobrovoljnom radu skupine entuzijasta, očišćen je okoliš  gotičke crkve kraj sela Tornja.

            Jednodnevna radna akcija održana je zahvaljujući inicijativi predsjednika Društva  povjesničara Pakraca i Lipika, a u njoj su sudjelovali članovi Društva, te članovi Udruge Lijepa naša, KK Sapeti iz Lipika, SPC-a, te je i pakrački muzej dao svoj skroman doprinos.

Crkva kraj Tornja trolisna je kasnosrednjovjekovna crkva građena u gotičkom slogu, zaštićeni je spomenik hrvatske kulturne baštine najviše kategorije, te predstavlja spomenik hrvatske graditeljske baštine izuzetnog značenja.

Veliko zanimanje stručne javnosti pobuđuje upravo zbog posebnosti načina gradnje, te trolisnog oblika, a srodan primjer nije poznat ni u hrvatskoj ni u srednjeeuropskoj sakralnoj arhitekturi srednjeg vijeka.

Pisani podaci o gradnji i titularu crkve još uvijek nisu pronađeni, te su nam  povijest i razlozi gradnje crkve nepoznati. Postoje pretpostavke kako se radi o dvorskoj, zavjetnoj kapeli neke od velikaških obitelji sa ovog područja, sagrađenoj povodom određenog značajnog događaja, a pretpostavka je i da je bila posvećena Sv. Trojstvu (trolisni oblik crkve).

U postturskom razdoblju crkva je dodijeljena pravoslavnoj crkvi i 1757.godine je posvećena Sv. Pantelejmonu.

Nakon Domovinskog rata, u kojem nije značajnije stradala, u potpunosti je obnovljena. Nažalost  smještena je na specifičnom i prilično udaljenom položaju tako da se okoliš oko nje ne održava redovito. Posljedica toga jest stanje u kojem se donedavno od raslinja nije moglo ni pristupiti ulazu u crkvu, a ono je postalo i svojevrsna prijetnja samoj građevini. Upravo zato se i rodila  ideja o organiziranju radne akcije kojom bi se počistio okoliš crkve.

Akcija je bila izuzetno uspješna (što se može vidjeti i na fotografijama), mala ali uporna skupina oboružana prikladnim strojevima i alatima uspjela je u svom naumu, te se ova izuzetna građevina napokon može doživjeti u punini svoje ljepote.

Ovo je bio tek prvi korak u pokušaju očuvanja i prezentacije ovog izuzetnog zdanja široj javnosti.

Na kraju moram se i posebno zahvaliti svim sudionicima  koji su nesebično, s voljom i veseljem odradili ovaj veliki posao!

 

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

Postavljeno: 10.11.2009.
Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba