5. memorijalni dan Sene Sekulić Gvozdanović u Pakracu
Prva dama hrvatske arhitekture

03. listopada ove godine Grad Pakrac i Muzej grada Pakraca imali su čast biti domaćini 5. memorijalnog dana Sene Sekulić Gvozdanović.

Sena Sekulić Gvozdanović (1926.-2002.) ili "prva dama hrvatske arhitekture", kako se često naziva, bila je prva žena asistent, docent i profesor na Arhitektonskom fakultetu, prva žena dekan, te profesor emeritus. Dobitnica je najviših znanstvenih počasti, nagrade Viktor Kovačić za životno djelo u arhitekturi, te nagrade za životno djelo Vladimir Nazor. Autorica  je niza knjiga, znanstvenih i stručnih radova.

Bila je vodeća znanstvenica na području povijesti hrvatske arhitekture, te je posebice slovila kao pionir istraživanja baštine u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Upravo zato njen memorijalni dan se obilježava kao znanstveni izlet u kojem sudjeluje 60-ak stručnjaka srodnih znanosti (povjesničara umjetnosti, arheologa, arhitekata, povjesničara, ...) koji obilaze neke od ključnih lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj upravo u svrhu njihova upoznavanja i popularizacije kod važnog segmenta stručne javnosti. Stoga nam je izuzetna čast što je ove godine upravo Pakrac prepoznat  kao jedan od takvih ključnih i značajnih lokaliteta.

Memorijalni dan je započeo obilaskom lokaliteta u Bijeloj kod Daruvara na kojem se nalaze ostaci benediktinskog srednjovjekovnog samostana Sv.Margarete. Ovaj samostan jedini je pouzdano dokumentiran srednjovjekovni samostan tog reda na području predturske Kraljevine Slavonije. Nažalost, danas su ostaci ove građevine prekriveni zemljom i raslinjem ali sama konfiguracija terena nam govori kako se radilo o građevini izuzetnih razmjera. Još uvijek se ponegdje pronađe i kamenih ostataka, a očito je da bi se trebalo i ne tako duboko zakopati, te tako iznijeti na svjetlo dana ovaj izuzetan srednjovjekovni objekt.

Iz Bijele smo se uputili na kraći odmor i ručak u planinarskom domu na Omanovcu gdje su gosti mogli uživati u ljepoti prirode, svježem zraku i izuzetnom pogledu sa visine na Pakrac, Lipik i okolicu.

Nakon ručka, na red je došao i obilazak gradske jezgre Pakraca i to lokaliteta stare pakračke tvrđave, Crkve Sv. Trojice, Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Spahijskog podruma i Muzeja grada Pakraca.

Kako se sunce već polako spuštalo trebalo se požuriti dalje do krajnjeg cilja toga dana: srednjovjekovne crkve u Tornju. Ova crkva trolisnog oblika građena je u gotičkom slogu,  te predstavlja izuzetan primjerak srednjovjekovnog hrvatskog graditeljstva. Jedinstvena je u hrvatskom, ali i srednjeeuropskom srednjovjekovnom sakralnom graditeljstvu stoga je pobudila i veliko zanimanje kod naših gostiju.

Završetkom razgledavanja ove crkve završen je i 5. memorijalni dan Sene Sekulić Gvozdanović uz međusobne zahvale, pozdrave i naravno dogovore za daljnju suradnju.

Ovom prilikom moram se zahvaliti svim sudionicima, te Društvu povjesničara umjetnosti koji su upravo Pakrac izabrali za ovo izuzetno događanje, a posebno se moram zahvaliti dr.sc.Vladimiru Peteru Gossu koji je za to najviše zaslužan.

Svi koji se bave poviješću Pakraca i okolice svjesni su  koliko je izuzetna i zanimljiva, a opet prepuna nepoznanica, što je posljedica nedostatka sistematskih istraživanja ovih prostora. Stoga ne moramo dodatno napominjati od kolike važnosti je činjenica da je Pakrac jedan dan bio u središtu zanimanja izuzetno bitnog dijela stručne javnosti koji nisu krili oduševljenje viđenim, te su svesrdno nudili pomoć i suradnju.

Ovaj posjet bio je i izvrsna promocija grada, te svega onoga što se nakon ogromnih razaranja u Domovinskom ratu  čini u obnovi i zaštiti baštine ovoga prostora.

            Na kraju, nadamo se da smo opravdali ukazano nam povjerenje, te da smo na dostojan način obilježili memorijalni dan izuzetne žene i vrhunske znanstvenice Sene Sekulić Gvozdanović.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

  

Postavljeno: 09.11.2009.
Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba