Peti memorijalni dan Sene Sekulić-Gvozdanović
''Prva Dama'' hrvatske arhitekture

Peti memorijalni dan Sene Sekulić Gvozdanović (1916-2002), „Prve Dame“ hrvatske arhitekture, profesora emiritusa arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i vodeće znanstvenice na području povijesti hrvatske arhitekture. Posebice je slovila kao pionir istraživanja povijesne baštine u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Muzej grada Pakraca u subotu 3.listopada 2009.godine ugostit će stručnjake s područja povijesti umjetnosti, arheologije, arhitekture i srodnih struka koji sudjeluju u znanstvenom izletu prigodom obilježavanja Dana Sene Sekulić-Gvozdanović - "Prve Dame" hrvatske arhitekture.

Ovakav projekt je za Grad Pakrac vrlo korisna promidžbena manifestacija, a za Muzej grada Pakraca znači i puno više. Čast nam je što smo izabrani, kao destinacija (između puno drugih), za takav stručni posjet. U okviru ovakvih susreta sklapaju se prijateljstva, poznanstva, suradnje, ... između muzealaca, povjesničara umjetnosti i drugih, koja u konačnici rezultiraju na dobrobit svih. U ovom trenutku, Muzeja kao mlade ustanove, pomoć struke (stručnjaka) u svakom slučaju je potrebna i dobro došla. Muzej grada Pakraca već je u nekoliko navrata osjetio i dobio svesrdnu pomoć stručnjaka, ljudi koji u ovakvim projektima sudjeluju.

Pismo upućeno Muzeju grada Pakraca od strane organizatora:

„Dan Sene Sekulić je znanstveni izlet stručnjaka s područja povijesti umjetnosti, arheologije, arhitekture i srodnih struka. Učestvuje oko 50 osoba pod stručnim vodstvima uz prisustvo predstavnika medija. Mjesni su mediji i više nego dobro došli. Uz komemorativni i društveni cilj, Dan je usmjeren na upoznavanje i popularizaciju nekog ključnog lokaliteta u kontinentalnoj Hrvatskoj kod važnog segmenta stručne javnosti. Održava se zadnje subote u rujnu ili prve u listopadu.


Preliminarni plan za 2009. usredotočuje se na Pakrac, grad koji je sa svojom okolinom odigrao golemu ulogu u hrvatskoj prošlosti od ranijeg srednjeg vijeka (viteški redovi, Pukurovci) do Domovinskog rata. U času kad Pakrac čini zahvaljujući lokalnoj samoupravi veliki korak naprijed u brizi sa svoju spomeničku baštinu pokretanjem mjesnog Muzeja, posjet ostacima arhitekture viteških redova, tradicionalnog urbanizma, te sakralne umjetnosti biti će jak podstrek za jačanje zanimanja i podrške široke i stručne javnosti, a i nadležnih političkih činbenika na državnoj razini, da se u Pakracu i okolini dade važnost koju zaslužuje. Dodatno obišao bi se i niz lokaliteta u okolini, na pr. Trikonos u Tornju, Badljevina, Sirač, Bijela…, te demonstrirao predkršćanski slavenski pejsaž područja Pogano St. Peter na Zapadnom Papuku.

 

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske slovi kao organizator i najavljuje događaj u svojim i drugim relevantnim glasilima, te snosi troškove prijevoza. Lokalna samouprava ljubazno preuzima troškove i organizaciju objeda za učesnike.

 

Grad Pakrac svojim prirodnim položajem, spomeničkim fundusom i povijesnom baštinom idealna je destinacija, a sam projekt je za grad vrlo korisna promidžbena manifestacija, u času kad se u pakracu i okolici događaju važna istraživanja hrvatske povijesne baštine.“

 

 

Za organizatora

 

Vladimir Peter Goss, dr.sc.

Redoviti profesor u trajnom zvanju

 

 

Postavljeno: 28.09.2009.
Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba