Brusnik
obilazak antičkog lokaliteta

Muzej grada Pakraca i Društvo povjesničara Pakraca i Lipika obišli su dana 12.07. u selu Brusnik (naselje nedaleko od Pakraca na cesti koja vodi prema Požegi) lokalitet (tzv. Drekovićeva njiva) na kojem je još 1913. pronađena rimska stella s kraja 2. ili početka 3.st. koja se danas čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Uz ovaj izuzetno vrijedan nadgrobni spomenik pronađeni su i ostaci arhitekture, te je pretpostavljeno da je ovdje bio smješten i stambeni objekt (vila rustica).

Danas je vidljivo kako se radi o izuzetno vrijednom lokalitetu čiji položaj i konfiguracija zemljišta govori puno o njegovoj posebnosti.

Još uvijek se ovdje mogu pronaći velike hrpe obrađenog kamenja vjerojatno nekada dijela već spomenute arhitekture.

Nevjerojatna je činjenica da ovaj lokalitet, koji ispod zemlje skriva puno vrijednih i značajnih priča o načinu života, te materijalnoj i duhovnoj kulturi stanovnika ovog područja u doba Rimljana, još uvijek nije arheološki istražen.

Brusnik krije pregršt zanimljivih priča, bogat je prirodnim ljepotama ali i bogatstvom, naime ovdje se godinama vadio grafit, a granit kojeg ovdje također ima koristio se za brušenje sablji, noževa, mačeva… Od tuda i potječe ime sela BRUSNIK!

 

Zahvaljujem našim starijim i znanjem bogatim kolegama Siniši Njegovanu Stareku i Gojku Bosancu koji su nam pomogli da detektiramo ovaj vrijedan lokalitet!

 

 

 

 

 

          

                    

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postavljeno: 15.07.2010.
Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba