Čaklovac-Dragović-Bobare 19.04.2010.

U ponedjeljak 19.travnja, zajedno sa kolegama sa Filozofskog fakulteta u Rijeci dr.sc. V.Gossom i M.Cepetić, koji trenutno rade na projektu „Romanika između Save i Drave i europska kultura“ (uz potporu Ministarstva znanosti,obrazovanja i športa RH), uz vodstvo Zvonimira Millera  posjetili smo srednjovjekovnu utvrdu Čaklovac.

Čaklovac je smješten u Dragoviću te se nalazi u obližnjoj šumi na oko 400m nadmorske visine i nekih 45 min pješačenja od glavne ceste koja vodi prema Požegi.

Od cjelokupne utvrde očuvan je dio kule i dio obrambenog zida, a pretpostavlja se da je građena negdje u 12. ili 13. stoljeću.

Sam smještaj utvrde i njen izgled zaista oduzimaju dah te nam i danas svjedoče

o moći i ugledu vlasnika ovog srednjovjekovnog zdanja.

Na povratku smo posjetili ostatke romaničke crkve u Dragoviću te lokalitet Zidine u Bobarama gdje se nalaze mogući ostaci samostana ili utvrde.

Svi ovi lokaliteti su izrazito vrijedni i značajni, a njihovo registriranje postaje preduvjet i polazište za daljnja stručna istraživanja koja bi nas dovela do značajnih spoznaja o bogatoj ali nedovoljno istraženoj srednjovjekovnoj povijesti ovoga kraja.

 

Nešto više o ovoj temi možete saznati i na  www.romanika.net  ,a opširnije informacije o utvrdi Čaklovac i crkvi sv.Stjepana u Dragoviću možete pronaći u najnovijem šestom broju Zbornika povjesničara Pakraca i Lipika gdje o ovim temama piše prof. Branko Križan.

 

 

 

Postavljeno: 11.05.2010.
Kontaktirajte nas

Vaše ime i prezime:

Vaši kontakt podatci:

Vaša poruka:

Mapa weba